Thursday, July 24, 2008

Guli


Salam sejahtera kepada semua pembaca.Hari ini,saya membawa kawan-kawan saya ke rumah saya untuk belajar bersama-sama.Waktu menunjukkan pukul 8 malam.Ibu bapaku berada di luar negara.Jadi saya membawa kawan-kawan saya untuk menemani saya.Sedang kami belajar,tiba-tiba,kami terdengar bunyi guli jatuh.Semua kawan-kawan saya bertempiaran lari ke luar rumah.Saya berasa begitu terkejut melihat gelagat mereka.Saya terus menyuruh mereka untuk masuk kembali dalam rumahku.Saya bertanya kenapa mereka keluar dari rumahku?.Mereka kata kalau bunyi guli jatuh,bermakna terdapat makhluk halus.Saya berasa terkejut dengan jawapan mereka.Permainan tradisional bukan sahaja sudah tidak diperdulikan malahan mereka berfikir negatif terhadapnya.Alahai.Apa lagi.Aku terus menyuruh mereka supaya tidak memikirkan perkara yang karut ini.Aku pun membuka laci almari ku dan mengambil bekas yang penuh dengan guli.Aku mengajar mereka cara-cara untuk bermain.Sekarang,mereka sudah tahu bagaimana hendak bermain guli dengan betul.Jadi,tunggu apa lagi?.Sekarang,saya akan membincangkan tentang alat permainan tradisional yang dipanggil Guli.

Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang. Kawasan tanah rata dan lapang adalah gelanggang yang sesuai untuk tempat bermain guli. Biji guli yang digunakan untuk permainan ini adalah jenis guli yang diperbuat daripada batu kapur, berwarna putih dan sebesar ibu jari kaki.

Permainan guli juga mempunyai gelanggang.Sekarang,saya akan terangkan bagaimana hendak membuat gelanggang guli.Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm. lebar dan sedalam 7sm. dengan menggunakan tumit kaki yang dihentakkan ketanah. Lubang tersebut dinamakan lubang induk. Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. daripada garisan besar tersebut. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan.

Selepas membuat gelanngang,tibalah masa untuk bermain.Bagaimana hendak main?.Senang sahaja.Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. Guli yang masuk ke dalam lubang induk atau yang terhampir adalah dikira sebagai pemain yang pertama memulakan permainan dan diikuti oleh guli-guli kedua hampir dan seterusnya.Pemain pertama akan menjentik gulinya kepada semua guli yang berada di dalam kawasan bulatan agar terkeluar. Sekiranya jentikan tidak mengena ia dikira mati dan pemain kedua akan membuat jentikan kepada guli-guli yang ada, begitulah seterusnya sehingga semua pemain selesai membuat jentikan ke atas guli pemain lainnya.Pemain boleh melepaskan gilirannya tetapi dengan syarat, ia mestilah memasukkan guli miliknya ke dalam lubang induk terlebih dahulu. Pemain akan memastikan guli miliknya sentiasa berada berhampiran dengan lubang induk setiap kali jentikan dilakukan. Ini memudahkan mereka mengawal permainan. Setiap pertukaran giliran kepada pemain berikutnya, pemain yang mengambil alih giliran dikehendaki memasukkan guli miliknya ke dalam lubang induk terlebih dahulu sebelum boleh menjetik guli lawan. Sekiranya guli tidak masuk ke dalam lubang induk, giliran untuk pemain lain diberikan.Kiraan mata berdasarkan banyaknya jumlah jentikan dibuat terhadap guli lawan sehingga semua pemain selesai giliran.Dua cara dendaan akan dikenakan terhadap pemain yang memungut jumlah mata terendah. Pemain yang kalah akan memasukkan guli miliknya kedalam lubang induk dan semua pemain akan memangkah guli tersebut. Cara kedua adalah dengan setiap pemain menjentik sekali seorang ke atas guli yang kalah itu jauh dari kawasan bulatan.

Ini sahaja yang dapat saya mengajar anda.Saya harap anda tidak berfikiran negatif terhadap permainan tradisional kita dan juga saya berharap anda semua meraih pengalaman dari blog ini.Sekian terima kasih.

0 comments: